Πηγή: ipop.gr

Μόλις χτες αποφασίστηκε και επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο ότι πλέον μπορεί να διεκδικηθούν δικαστικά όλα τα δώρα μετά τον χωρισμό (κυρίως μεγάλης αξίας ) που έχουν γίνει το χρονικό διάστημα που τα δύο άτομα βρίσκονταν σε σχέση.

Όπως μας εξηγεί η δικηγόρος Τσιλιάκου Μαρία αρχικά με αυτήν την απόφαση του Αρείου Πάγου αναγνωρίζεται πλέον η ελεύθερη συμβίωση που δεν έχει γίνει κατόπιν συμφωνητικού και δεν έχει επικυρωθεί με γάμο.
Μέσα σε μία σχέση συμβαίνουν πολλά. Μπορεί ο ένας να βοηθήσει οικονομικά τον άλλον να του δανείσει όλες του τις οικονομίες. Ξαφνικά αυτά τα δύο άτομα να χωρίσουν και ο δανειστής να μείνει στο κενό. Το νέο, όμως, παραθυράκι του νόμου έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Να προστατεύσει και να βοηθήσει αυτούς που το έχουν ανάγκη να μπορέσουν να διεκδικήσουν όσα τους ανήκουν βέβαια, έχοντας τις κατάλληλες αποδείξεις.
Μέχρι τώρα οι περιπτώσεις διεκδίκησης περιουσιακών αντικειμένων ή ακόμα και χρηματικών ποσών αποτελούσαν δύστροπες αγωγές για τους δικηγόρους και έτσι αναγκάζονταν να τις αποφύγουν. Αυτή η ρύθμιση τώρα, όμως, όπως επιβεβαιώνει η δικηγόρος, θα τους λύσει τα χέρια. Θα κάνει την διεκδίκηση και τις διαδικασίες πιο εύκολες (χωρίς να ξέρουμε ακόμα αν θα είναι πιο γρήγορες).

Πλέον ξεκαθαρίζονται οι περίεργες υποθέσεις αδικαιολόγητου πλουτισμού και διεκδικούνται πράγματα που από την αρχή έπρεπε να διαχωρίζονται με συμφωνητικά και παραλήφθηκαν λόγω συναισθημάτων ή απλά αμέλειας.

Μπορείς να διεκδικήσεις όσα σου ανήκουν σε μία σχέση που μετράει μερικούς μήνες; Δυστυχώς ακόμα ο Άρειος Πάγος αυτό δεν το έχει ξεκαθαρίσει άρα αναμένουμε.. αυτό όμως που είναι ξεκάθαρο είναι πως αν θυμάσαι ότι ο σύντροφος που είχες πριν 10 χρόνια έχει κρατήσει δικά σου αντικείμενα… μπορείς να του χτυπήσεις το κουδούνι και να τα διεκδικήσεις! Και τι μπορείς να του ζητήσεις πίσω του πρώην συντρόφου σου;;;;; Απλό! Τα πάντα, αρκεί όπως είπαμε παραπάνω να μπορείς να αποδείξεις ότι το αγοράσατε μαζί! Δηλαδή μπορείς να ζητήσεις ακόμα και εκείνη την παιδική ζωγραφιά που είχατε αγοράσει σ εκείνο το παζάρι που είχατε πάει πριν 16 Χριστούγεννα!

Σημείωση!

Ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, ο Άρειος Πάγος δέχθηκε κατά πλειοψηφία (4-1 ψήφοι) ότι μπορεί να αναζητείται δικαστικά η επιστροφή τέτοιων μεγάλης αξίας δώρων, με βάση τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα για τον αδικαιολόγητο πλουτισμό, όταν έρχεται το τέλος μιας ελεύθερης συμβίωσης.

Ο Άρειος Πάγος βέβαια τονίζει ότι δεν ισχύει το ίδιο όταν υπάρχει παροχή περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, η οποία προϋποθέτει και έχει ως βάση και «θεμέλιο» τη συμβιωτική σχέση των δύο συντρόφων. Εάν κατά την ελεύθερη συμβίωση υπήρξε πλουτισμός ενός εκ των συμβιούντων συντρόφων από την περιουσία του άλλου και η περιουσιακή αυτή βελτίωση έγινε με την προοπτική γάμου ή στο πλαίσιο της «κοινωνίας βίου», τότε στην περίπτωση που σταματά η ελεύθερη συμβίωση παύει να υπάρχει και η θεμελιώδης αιτία χάριν της οποίας έγινε η περιουσιακή μετακίνηση και μπορεί να αναζητηθεί η επιστροφή των περιουσιακών στοιχείων.

Η Μαρία Τσιλιάκου είναι Διαιτήτρια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) και νομική σύμβουλος σε πολυεθνική εταιρεία.

Διαιτήτρια ΕΒΕΑ – Δικηγορικό Γραφείο στην Αθήνα