Κύπρος, Βουλγαρία, Αγγλία και Ελβετία. Αυτές είναι οι χώρες που οι Έλληνες επιλέγουν κυρίως για να «μεταναστεύσουν» την εταιρεία τους ή να ιδρύσουν μία καινούργια.

Η φυγή είναι καθημερινή και οι νέες εταιρείες που συστήνονται στο εξωτερικό είναι εκατοντάδες. Άλλοι επιλέγουν τη μετανάστευση για λόγους φορολογικούς, άλλοι για να αποφύγουν την ελληνική γραφειοκρατία τόσο στη σύσταση, όσο και στη διατήρηση των εταιρειών τους (τιμολογήσεις, υποβολή φορολογικών δηλώσεων κ.ά.).

Ποιο είναι το κόστος σύστασης μίας εταιρείας στις παραπάνω χώρες; Ποιο είναι το ετήσιο λειτουργικό τους κόστος και τι διαφέρει μία εταιρεία όταν λειτουργεί στην Ελλάδα, από τη Βουλγαρία ή την Κύπρο; Ζητήσαμε διευκρινίσεις από ένα δικηγορικό γραφείο που ειδικεύεται στο εμπορικό δίκαιο και στη σύσταση εταιρειών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Η κυρία Μαρία Τσιλιάκου, δικηγόρος εμπορικού δικαίου και διαιτήτρια του ΕΒΕΑ μας εξηγεί: «Είναι διαπιστωμένο πως τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κύμα φυγής των εταιρειών στο εξωτερικό κυρίως σε χώρες που η φορολόγηση είναι χαμηλότερη από την Ελλάδα και οι διαδικασίες λιγότερο γραφειοκρατικές. Κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητές της και έχει θετικά και αρνητικά, ανάλογα βεβαίως με το είδος της εταιρείας και το πεδίο που δραστηριοποιείται».

Σύμφωνα με την κυρία Τσιλιάκου, από τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις υποθέσεις που έχει χειριστεί το δικηγορικό γραφείο, μία εταιρεία στη Μ. Βρετανία με ετήσιο τζίρο κάτω των 82.000 λιρών, έχει λογιστικά έξοδα που ξεκινούν από 50 λίρες το μήνα (συν 350 λίρες για την υποβολή φορολογικής δήλωσης) και άλλες 150 λίρες το χρόνο για άλλα λειτουργικά έξοδα (έδρα κ.ά.).

Στην Κύπρο ο ιδιοκτήτης μίας εταιρείας καταβάλλει ένα ετήσιο τέλος προς το κράτος που ανέρχεται στα 350 ευρώ. Τα έξοδα του λογιστή μιας εταιρείας με έδρα τη Μεγαλόνησο ξεκινούν από 80-100 ευρώ το μήνα, ενώ η δαπάνη για την υποβολή των ετήσιων φορολογικών δηλώσεων κυμαίνονται από 450 ευρώ – 600 ευρώ. Το κόστος για την απλή δήλωση έδρας μίας εταιρείας στην Κύπρο ξεκινά από τα 300 ευρώ το μήνα. Περίπου το ίδιο ποσό απαιτείται για την γραμματειακή υποστήριξη της εταιρείας.

Μία εταιρεία στη Βουλγαρία έχει λογιστικά έξοδα 150- 200 ευρώ το μήνα ενώ η έδρα παρέχεται με περίπου 400 ευρώ το χρόνο. Το κόστος υποβολής της δήλωσης κυμαίνεται στα 600 ευρώ ετησίως.

Οι τιμές συντήρησης μίας εταιρείας στην Ελβετία είναι πολύ πιο “αλμυρές”. Μία ελβετική εταιρεία έχει λογιστικά κόστη τουλάχιστον 400 ελβετικά φράγκα το μήνα, ενώ περίπου 1200 ελβετικά φράγκα είναι το κόστος ετήσιας φορολογικής δήλωσης. Η έδρα της εταιρείας προσφέρεται είτε στο γραφείο του λογιστή με κόστος συνήθως 1600 ελβετικά φράγκα είτε σε κάποιο γραφείο ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό (requs) με κόστος 200 ελβετικά φράγκα το μήνα.

Ανάλογα την κίνηση και η δαπάνη

“Τα παραπάνω κόστη αφορούν εταιρείες που δεν έχουν μεγάλη κίνηση, αλλά κόβουν έως 10 τιμολόγια το μήνα” αναφέρει η κυρία Τσιλιάκου. “Οι δαπάνες, τόσο σύστασης, όσο και συντήρησης μίας εταιρείας είναι ρευστά και δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει συγκεκριμένο κόστος ανάλογα με την χώρα” σημειώνει. Όπως διευκρινίζει η κυρία Τσιλιάκου οι δαπάνες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως το πόσα τιμολόγια κόβει η εταιρεία το μήνα, το πεδίο που δραστηριοποιείται η εταιρεία, αν έχει αποσβέσεις, ενδοκοινοτικές συναλλαγές κ.ά. ώστε και ο λογιστής αξιολογεί τον όγκο της δουλειάς του και χρεώνει αναλόγως.

Στην Αγγλία και την Κύπρο είναι ευκολότερο να βρεθεί λογιστής ενώ στη Βουλγαρία αυτοί που μιλούν αγγλικά ή ελληνικά κοστολογούν ακριβότερα τις υπηρεσίες τους. Στην Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία θεωρούνται λιγότεροι ευέλικτοι.

“Από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει πως η Κύπρος είναι καταλληλότερη για εταιρείες που δραστηριοποιούνται και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ευρώπη” εξηγεί η κυρία Τσιλιάκου. “Η Βουλγαρία είναι καταλληλότερη για την εγκατάσταση παραγωγικής μονάδας ή διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά μάλλον δεν προσφέρεται τόσο για μικρές εταιρείες ή εκείνες που δραστηριοποιούνται online” συμπληρώνει. Διευκρινίζει δε πως “το ιδανικό θα ήταν να δημιουργηθούν στην Ελλάδα οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχει αυτή η φυγή νέων επιχειρήσεων προς το εξωτερικό”. Χαρακτηρίζει “πολύ θετικό βήμα τον θεσμό των κεφαλαιουχικών εταιρειών (ΙΚΕ) που θα μπορούσε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα “αρκεί να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία στο ΓΕΜΗ…”. Πάντως, πρόσφορο έδαφος για τη σύσταση νεοφυών (start up) εταιρειών ή ομόρρυθμων και ετερόρυθμων εταιρειών (χωρίς την υποχρέωση να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για την ώρα) είναι η M. Bρετανία. Η Ελβετία γενικότερα δε συνίσταται παρά μόνο γιαόσους δραστηριοποιούνται εμπορικά στην Ευρώπη, καθώς είναι όπως αναφέραμε ακριβή στη σύσταση και συντήρησή της.

Για περισσότερες πληροφορίες και απορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@tsiliakou.gr